Site Redactor

Ieri, 3 aprilie, a avut loc o întâlnire la care au participat președintii federațiilor sindicale feroviare, ministrul transporturilor Dan Șova și conducerile societatilor feroviare.

Au fost dezbătute problem legate de negocierile contractelor colective de muncă, respective necesitatea majorării drepturilor salariale, și implicit, fundamentarea corespunzătoare și aprobarea bugetelor de venituri și cheltuieli la CFR Calatori și CFR  SA, așa cum s-a solicitat prin actul comun al federațiilor feroviare.

Referitor la problema intenției de a face disponibilizari la CFR Marfă, ministrul Șova a cerut să se fundamenteze ce ar înseamna disponibilizarea a 2500 de  salariati, daca în acest fel se pot pierde contracte și venituri, lucru care, sub nici o formă nu trebuie să se întample. Fundamentarea care se va face trebuie să fie bine argumentata pentru a convinge FMI, dar si pe premier, ca s-a făcut o greșeală când s-a susținut că se pot disponibiliza 2500 de salariați fără a produce efecte nefaste pentru societate.

A mai fost dezbătută și necesitatea găsirii unei soluții cu privire la drepturile de călătorie pe calea ferată ale personalului feroviar, de asemenea a fost discutata și ordonanța recentă prin care guvernul creează o discriminare inadmisibilă a transportatorilor feroviari prin returnarea unei cote de 4 eurocenti/litru de combustibil numai către transportatorii rutieri.
S-a convenit să fie întocmită urgent o notă cu toate problemele dezbătute care să fie prezentată premierului pentru a gasi o cale legală de majorare salarială.

Săptămâna viitoare va avea loc o altă întâlnire la același nivel pentru a continua discutiile și pentru a identifica soluții pentru problemele ridicate până la expirarea contractelor colective de muncă.