Site Redactor

Federațiile Sindicale din Transporturile Feroviare

COMUNICAT

Federațiile sindicale din transporturile feroviare protestează din cauza gestionării dezastruoase a sistemului feroviar din România sub actuala guvernare.

Toate solicitările și sesizările noastre, făcute cu scopul de a determina conducerea Ministerului Transporturilor și a Guvernului României de a rezolva corect și rapid problemele serioase cu care se confruntă calea ferată, au avut ca rezultat numai promisiuni făcute, fără a fi ulterior fructificate prin acțiuni concrete de rezolvare a problemelor ridicate.

Înghețarea salariilor, situație care se menține de 5 ani de zile, reducerea continua a dimensiunilor infrastructurii feroviare și a serviciilor feroviare oferite populației, procedurile profund defectuase, netransparente și pripite folosite la privatizarea CFR Marfă, precum și intenția de a concedia din nou între 5000 și 9000 de salariați din unitățile feroviare, demonstrează incapacitatea conducerii Ministerului Transporturilor și a managementului “privat” al societăților, plătit gras din fonduri publice, de a asigura o funcționare decentă a sistemului feroviar din România.

Bugetele de venituri și cheltuieli propuse pentru anul 2014 instrumentează dezastrul în calea ferată prin faptul că din nou se încearcă reorganizarea societăților pe spinarea salariaților, prin reducerea locurilor de muncă și fără a implementa nici o măsură pentru creșterea veniturilor unităților, pentru îndeplinirea corectă a obligațiilor statului roman față de sistemul feroviar. În schimb cresc substantial și fără nici o logică, indemnizațiile membrilor consiliilor de administrație și ai adunărilor generale ale acționarilor la societățile feroviare.

Conducerea ministerului nu a reușit să rezolve nici problema simplă a refacerii drepturilor de călătorie a personalului feroviar pe calea ferată, pentru rezolvarea căreia nu este nevoie de nici un efort financiar.

Salariații reprezentați de federațiie sindicale din transporturile feroviare nu mai pot tolera amânarea la nesfârșit a unor măsuri corecte de redresare a unităților feroviare și atrag atenția Guvernului României și Ministerului Transporturilor ca această stare poate genera grave conflicte sociale în sistemul feroviar.


Federatia Nationala Feroviara Miscare Comercial

Presedinte, Gheorghe Fratica

Federatia Mecanicilor de Locomotiva din Romania

Presedinte, Iulica Mantescu

Federatia Nationala Drum de Fier

Presedinte, Florin Dobrescu

Federatia Nationala Elcatel

Presedinte, Paul Moraru

Federatia Sindicatelor Ramurii Vagoane

Presedinte, Constantin Buhac