Site Redactor

 

Scrisoare deschisă

Către: Guvernul României,

Domnului Prim Ministru, Victor Viorel Ponta

 

Domnule Prim Ministru,

Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel ALFA” şi Federaţia Mecanicilor de Locomotivă, membră a confederaţiei, apreciază grija pe care aţi arătat-o faţă de activele fizice ale CFR Marfă, comunicându-i directorului societăţii că dacă vinde bunuri ale societăţii după începerea procesului de privatizare va răspunde şi va fi sancţionat.

Nu intelegem însă lipsa de grijă a guvernului pe care il conduceţi faţă de activul uman, la fel de necesar ca şi activele fizice în realizarea activităţii unei unităţi.

In acest sens, suntem profund şocaţi că ministrul transporturilor doreşte să schimbe condiţiile de privatizare la CFR MARFĂ, asumându-şi procesul de restructurare înainte de preluarea efectivă de compania privata, dar în perioada de transfer de la stat către acesta.

Care este logica începerii unui proces de restructurare care vizează aproape 1.500 de salariaţi la nivelul unei societăţi aflate deja într-un proces avansat de privatizare? O societate care, în ultimii ani, a trecut deja prin procese ample de restructurare, cu 4.964 de salariaţi disponibilizaţi în cursul anului 2010 şi încă 2.460 în 2011.

Este surprinzător, deoarece responsabilitatea socială faţă de lucrători era a celui care cumpără, cu toate programele sociale de acompaniament ale unui asemenea proces de anvergură. 

Ceea ce este mai grav, este că statul nu numai că se substituie operatorului privat, transferând o parte a responsabilităţii sociale către bugetul de somaj, dar transferă conform noii legislatii in vigoare costurile acestui proces pe umerii bietului salariat pe care il deposedează şi de drepturile sale de salarii compensatorii. Nu este numai o bătaie de joc faţă de salariaţi, dar acest efect negativ va fi reflectat şi in situaţia economică a comunităţilor locale. 

Domnule Prim ministru,

Având în vedere urgenţa situaţiei, Confederaţia Naţională Sindicală “Cartel ALFA” şi Federaţia Mecanicilor de Locomotivă vă solicită o întâlnire în cel mai scurt timp posibil, daca este posibil in cadrul Consiliului National Tripartit de Dialog Social, pentru a rezolva aceste chestiuni, care sunt sursa unor conflicte sociale deschise pe termen scurt.

 

 

       Bogdan Iuliu Hossu                                 Iulică Măntescu

       Președinte CNS "Cartel Alfa"                  Președinte FML